Redaksiyon ve Düzelti Nedir?
Redaksiyon; kaleme alma, yazı yazma ya da yazılmış bir metni dil, içerik vb. yönlerden gözden geçirerek düzeltip yayıma hazır hâle getirme şeklinde tanımlanmaktadır. Redaksiyon diğer bir adı ile redakte etmek, var olan bir metni kusursuzlaştırma çalışması olarak da düşünülebilir. Redaksiyon ve düzelti nedir? sorusu ele alındığında düzelti ile redaksiyonun bir bütünlük içinde olduğu görülür.
Düzelti Nedir, Nasıl Gerçekleşir?
Düzelti diğer anlamı ile tashih, basımevinde dizilen ve yayımlanacak olan yazının yanlışlarının özel düzeltme imleri ile gösterilmesidir. Düzeltme işaretleri ile yanlışların gösterilmesi ve bu yanlışların düzeltilmesi süreci redaksiyon ve düzeltiyi kapsamaktadır. Redaksiyon ve düzelti nedir? sorusunda iki terimin birbirine oldukça yakın olduğu görülmektedir.
Düzelti yapacak kişilerin alanında uzman olması gerekir. Öncelikle elinde bulunan metnin konusuna hakim olmalıdır. Ayrıca dil bilgisi ve gramer gibi konularda iyi bir bilgi birikimi bulunmalıdır. Düzelti işlemi için metin baştan sona kontrol edilir. Yapılan kontrollerde hatalı olan kısımlara işaretler konulmaktadır. Redaksiyon ve düzelti nedir? sorusunda bu işlemler için bir metnin var olması gerektiği unutulmamalıdır.
Redaksiyon ve Düzelti
Redaksiyon, kitaplar ve uzun uğraşlar sonunda elde edilen makaleler gibi eserler üzerinde uygulanmaktadır. Yabancı dilden Türkçeye çevrilen eserlerde ya da ciddi şirket raporlarında da en önemli konulardan birisi redaksiyondur. Herhangi bir eserin basılmadan önceki son kontrolü redaktör tarafından yapılır. Redaksiyon ve düzelti nedir? konusunda redaksiyonun ve düzeltinin kaliteli içerik için şart olduğu görülmektedir.
Redaktör, hazırlanan metinlerin dil bilgisine uygun olup olmadığını kontrol etmektedir. Metnin akıcı bir Türkçeye sahip olması için deneyimli bir redaktör kontrolünden geçmesinin şart olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Eserin mevcut durumuna göre ve hedef çalışmaya göre farklı redaksiyon işlemleri uygulanmaktadır. Redaksiyon ve düzelti nedir? sorusu bu çalışmalar için önem kazanır. Örneğin, son okuma olarak bilinen tashih ve geliştirici redaksiyon işlemleri redaksiyon ve düzelti başlığının altında incelenebilir. Eserlerin baskıya ya da yayıma girmeden önce kontrol edilmesi geri dönüşü olmayan yol için emin adımların atılmasını sağlar.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!