Redaksiyon İşleminde Redaktör Kimdir?

Fransızca bir kelime olan redaksiyon, yazılmış bir metnin üzerinde gereken düzeltmelerin yapılması olarak tanımlanmaktadır. Yazıyı yayıma hazır hâle getirmek için gerçekleştirilen bu işlemler redaktörler tarafından uygulanır. Redaksiyon işleminde redaktör kimdir? sorusunda redaktörlerin baş aktör oldukları söylenebilir.

Redaktör Seçiminin Redaksiyona Etkisi

Redaksiyon akademik eserlerde ya da çeviri metinlerde yapılan düzeltme işlemleridir. Büyük şirketlerin özel çeviri metinlerinde ya da haber metinlerinde de yine redaksiyon işlemi gerekmektedir. Redaksiyon, uygulama alanı olarak teknik uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Redaksiyon işleminde redaktör kimdir?  sorusunda ayrıca dil bilgisi düzeltmeleri, anlam ve konu bütünlüğü ve hedef dil düzeltmeleri gibi konular düşünüldüğünde redaktörün seçimi son derece önemli bir hâl alır.

Redaktör seçiminde metnin konusuna hakim kişiler seçilmelidir. Ayrıca dil bilgisi konusunda deneyimli ve bilgi birikimi kuvvetli redaktör seçimi de avantaj sağlayacaktır. Redaksiyon işleminde  redaktörün uzman bir uygulayıcı olduğu görülmektedir. Çeviri metinlerde kaynak metnin diline ve hedef dile hakim olan uzman redaktör seçimine ayrıca önem verilmelidir.

Redaktör Çalışma Metotları

Redaktörler ellerinde bulunan metinlere göre çeviri metotları geliştirmektedir. Örneğin, son okuma metodu ile redaktörler metinleri baskıdan önce son kez okumaktadır. Baskıya girecek olan metinde yer alan dil bilgisi hataları böylece düzeltilir. Redaksiyon işleminde redaktör kimdir? sorusunda redaktörlerin alan farklılıkları da ortaya çıkabilir. Son okumanın mümkünse metni daha önceden hiçbir şekilde okumamış biri tarafından yapılması daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlar.

Geliştirici redaksiyon işlemini uygulayan redaktörler ise henüz basıma hazır olmayan esere profesyonel bir dokunuş gerçekleştirmektedir. Bu işlem ile eserde;

  • Akıcılık sağlanır.
  • Anlam bütünlüğü sağlanır.
  • Uygun kelime ve kelime grupları seçilir.
  • Her türlü edebî hata giderilir.

Böylece ortaya kusursuz bir eser çıkar. Redaksiyon işleminde redaktörün bilgi birikimine de değinmek gerekir. Alanında uzman olmayan ve bilgi birikimi bulunmayan redaktörler muhtemelen elindeki metne etkide bulunamaz. Metni tam olarak ortaya koymak ve akıcılık kazandırmak için uzman bir redaktör ile çalışmak şarttır. Redaktör seçimi kaliteli bir metnin ortaya çıkmasında son derece önemlidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir