Akademik Redaksiyon Nedir?

Redaksiyon sözlük anlamı olarak kaleme alma, yazı yazma, yazma veya yazılmış bir metni dil, anlatım, imla vb. yönlerinden gözden geçirip düzelterek yayıma hazır duruma getirme anlamlarına gelmektedir. Akademik Redaksiyon ise akademik metinlerin redaksiyonudur.

Redaksiyon, herhangi bir tez için yaşamsal öneme sahiptir. Ancak akademik anlamda ilerlemek istiyorsanız redaksiyon çok daha önemli bir hâl alır. Tezinizin (dil, anlatım, imla, noktalama) hatasız olmasını sağlamak ve enstitünüze kaliteli bir çalışma sunmak istiyorsanız profesyonel bir redaksiyon hizmeti almalısınız.

Okuduğumuz bir metinden keyif almamız ve o metnin kaliteli olarak nitelendirilmesi için yazım yanlışlarının olmaması ve noktalama kurallarının yerinde kullanılması gerekir.

Bu durumda bir akademik metin söz konusu olduğu zaman redaksiyon çok daha önemli hâle gelmektedir. Redaksiyon tam bu noktaya devreye girer. Metnin açık anlaşılır ve akıcı olması için redakte edilmesi şarttır.

Kimler Akademik Redaksiyon Yapabilir?

“Tamam, o kadar okudum, bunu ben yaparım.” diyorsanız şunu hatırlatmakta yarar var: “Kişi kendi çalışmalarını düzeltemez ve hatalarını göremez!” Bu cümle size iddialı görünüyor olabilir ancak bilin ki bu iddia hiç de kurgusal değildir. Ne kadar iyi bir yazar veya öğrenci olursanız olun, dile ne kadar hakim olursanız olun her insan hata yapabilir. Üstelik kişinin kendi yaptığı hatayı fark etmesi her zaman için oldukça zordur.

Bu nedenle akademik metinlerin yazımında mutlaka bir başka gözün de yer alması gerekir. Bu kişi de redaktördür. Tez, makale, bildiri, proje ödevi vb. akademik metinlerin redaksiyonu normal bir metnin redaksiyonu kadar kolay değildir. Bunların hazırlanmasında ve kontrol edilmesinde ekstra bir gayret ve redaktörün ek bilgisine ihtiyaç vardır. Akademik metinlerin redaksiyonunu yapacak kişinin öncelikle akademik dile hakim olması gerekir. Kendisi tez yazmamış bir redaktörün akademik redaksiyon yapabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle akademik redaksiyon işlemini yapacak redaktörün eğitiminin en az yüksek lisans düzeyinde olması gerekir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir